Et nærmere innblikk

Da har jeg skrevet litt om den overordnede tankegangen jeg har i forhold til kosthold, nå tenkte jeg å beskrive min måte litt nærmere i form av et eksempel på en typisk matdag.
Når det er sagt så er det en liten forskjell på å komme i form, og å komme i konkurranseform. Da skal man ned til en såpass lav fettprosent som er svært vanskelig å oppnå, og i tillegg enda vanskeligere å beholde. Det er heller ikke noe mål å beholde da det hverken er noe å hvile øynene på eller helsemessig forsvarlig (synes jeg). Valgene blir litt strengere på konkurransedeff, og jeg unner meg mindre enn jeg gjør nå – naturlig nok da man har tidspress på seg.

Rise and shine
Kl  5:15 – jeg står opp og gjør meg klar for jobb. Jeg hadde ikke klart å spise rundstykker med nugatti air engang, finnes ikke sulten så tidlig og jeg hopper derfor glatt over frokost.
(Faste har for øvrig mange helsemessige fordeler).

Ekornet snuser seg frem
Kl  9:00 – jeg har jobbet i 2,5 time og magen begynner å våkne til liv etter et par kopper med grønn te. Vi er heldige som har fruktordning på jobben, og dessuten nøtter så det blir ofte 1 frukt og/eller en (eller to :roll: ) håndfull nøtter.
Mengde: Fra 200-400 kcal alt ettersom.

Lunsj – dagens 1. måltid
Kl  11:30
– jeg spiser som oftest tunfisksalat (m/dressing). Blir jeg lei av tunfisken, så bytter jeg ut med egg, reker, skinke, cottage cheese eller noe annet proteinrikt. Grønnsaker er uansett et must for meg både til lunsj og middag.
Mengde: Ca 300-400 kcal

Etter trening
Kl  16:00
– dagens trening er unnagjort! Det hender jeg venter til middag med å spise om jeg ikke er sulten (jeg vet, en dødssynd..). Om det blir noe, så er det trofaste kesam med kornblanding som er blogget før.
Mengde: Ca 200-300 kcal

Middag – dagens 2. måltid
Kl  19:00
– magen rumler og middagsplaner legges. Alle måltider jeg har blogget er eksempler på middager jeg spiser; Lasagne, laks, karbonadedeig og pasta, wok, svin.. og grønnsakene er med i 99% av rettene.
Mengde: Veldig vanskelig, men tipper alt fra 500-800 kcal.

Kveldsmat – dagens 3. måltid
Kl 21:30
– øynene begynner å bli trøtte,og jeg gruer meg til å stå opp tidlig igjen dagen etter. Hva er vel bedre enn å krølle seg opp i sofaen med et lite trøstemåltid. Her nytes kesam med kornblanding til det fulle, og mengden blir avgjort etter hvor mye jeg har spist tidligere på dagen. Har jeg klart å holde meg unna mengder med nøtter, så kan jeg unne meg ekstra til kvelds.
Mengde: Alt fra 200-400 kcal.

Som dere ser så er det vanskelig å svare på hva jeg får i meg totalt sett, eller hva den prosentvise fordelingen av de forskjellige komponentene er. Jeg kan trygt si at jeg får i meg det jeg skal, og jeg holder en knapp på protein og fett til fordel for mye karbohydrater. Karbohydratene kommer til livs i helgene istedet, jeg foretrekker iskrem over pasta any day.
Kaloriinntaket mitt veksler mellom alt fra 1400 – 2300 kcal, og jeg tar selvfølgelig treningen med i den overordnede beregningen. Jeg unner meg mer mat de dagene jeg har danset ballett eller trent kardio.
Nå som jeg er interessert i å gå ned litt i fettprosent, så takker jeg oftere nei til godsaker og må fiske frem viljestyrken litt oftere enn til vanlig. Noe må man ofre, men se heller på det som noe positivt man gjør for kroppen. Det eneste skadelidende ved å ikke unne seg den ene sjokoladen er lysten.. når man er så voksne som oss så vet man at man kan ikke få alt man peker på :mrgreen:. Spar det heller som en belønning til senere.

Varier på matinntaket
Det er viktig å ikke ligge i kaloriunderskudd hver eneste dag over en lengre periode, og da mener jeg i flere måneder. Kroppen er et vanedyr, og venner seg etterhvert til hva man utsetter den for, gir den osv. Det er du som kontrollerer kroppen din i forhold til mat og trening, og ikke omvendt som mange tror.
Spiser du veldig lite uten å variere på inntaket så kan kroppen venne seg til dette og den mye omtalte forbrenningen kan synke noe (som sagt etter en lengre periode). Det er derfor jeg tillater meg dager hvor jeg kanskje går litt over det totale forbruket.

Kardio
For å gå ned i vekt så må man ikke trene kardio, man kan fint gå ned i vekt kun ved å justere på matinntaket. Jeg foretrekker imidlertid å kombinere styrke med kardio av to hovedgrunner:
– Kardiovaskulær trening – hjertet er viktig!
– God kondisjon og lavere hvilepuls
I tillegg så hjelper kardio på magefettet (ikke hundrevis av sit-ups) og man kan i tillegg unne seg mer mat i hverdagen. Dessuten føler jeg meg bedre etter å ha beveget litt på meg, frigjøring av endorfiner er aldri feil.

Den viktigste treningen er styrke
Går man inn for å gå ned i vekt uten styrketrening, så ender man oftest opp med å gå ned både fett og muskler – da kommer dette fenomenet med stor pære blir liten pære inn. De fleste av oss ønsker å beholde muskelmasse da det er dette som former kroppen og gjør den stram.
Mitt råd er derfor å vite at man faktisk har greit med muskelmasse før man setter igang ”den store deffen”.. man trenger ikke nødvendigvis å ha mye, men har du aldri trent styrke så ser jeg ikke den store fordelen med å kutte ned på maten for å komme i form (med mindre man ikke har ønske om å bli strammere, men er fornøyd med bare mindre).

Sett deg delmål
Til slutt vil jeg si at det er viktig å sette seg små mål på veien, ikke tenk at du skal gå ned så så mye frem til sommeren. Det er lenge til! 
Jeg har satt opp et lite budsjett (økonom som jeg er :wink: ) og har små vektmål hver fredag. Jeg skal bli flinkere til å ta flere formbilder, for det er her man virkelig ser forskjellen. Det samme gjelder målebåndet – spesielt om man er ny i styrketrening og av den grunn vil øke i vekt i forhold til muskelmasse.

11 kommentarer til “Et nærmere innblikk

 1. Stine

  Alltid gøy å lese innleggene dine, vi har en veldig lik tankegang mtp dette med kost og trening. Hvorfor gjøre det vanskelig når det kan gjøres enkelt?

  Kos deg på reise i helgen! 🙂

 2. kriweb

  Inga: Takk! Jeg bruker sjelden kosttilskudd til vanlig.
  Det hender at jeg blander litt proteinpulver inn i kesam eller havregrøt etter trening, men det blir stort sett på konkurransedeff.
  Jeg jobber som controller.

  Stine: Ja, det er vanskelig nok fra før 😉
  Takk takk, god helg til deg og!

 3. Cathrine

  Heii!!Så fin side du har fått 🙂 Bra dagsform på deg; det skal sies:)Og nei.. etter mitt forsøk på å fotodokumentere formen min per dags dato på bloggen synes jeg heller IKKE det er lett å flexe og ta bilder i samme slengen 😯
  Håper alt står bra til der borte-her går det stadig fremover:mrgreen: *klem fra Bergen*

 4. Lisbeth

  Hei, ville bare si (IGJEN) at du er min store inspirasjon. Sliter med å komme ned i fettprosent og prøver å lete motivasjon til en skikkelig deff. Men selv om alt er så forbasket fornuftig er det såå vanskelig i praksis. Jeg er alt for glad i sjokolade og annet candy, og selvfølgelig MAT!! Har du alltid hatt et slikt «fint» forhold til mat, og hva var din fettprosent når du startet med vekttreningen? (tenker på oppkjøringen til din første konkuranse?) Ha en fin helg 🙂

 5. StineMarie

  Hei hei

  For meg som er om mulig den minst trente personen i verden, så er du er utrolig stor inspirasjon for meg.

  Jeg har nettopp kommet igang med trening etter å ha født 4 barn på under 4 år. Derav tvillinger nå i sommer.

  Har lagt bloggen din til i favoritter og kommer til å følge spent med hver dag.

  Det gir meg skikkelig motivasjon for trening når jeg leser her inne.

  Du har utrolig fin tankegang!

 6. kriweb

  Synnøve: Jeg hadde en kjempebra helg, håper du og hadde det!

  Cathrine: Du har sinnsyke lats, lucky you! 😎 Her går det også (sakte men sikkert) fremover, stor klem

  Anonym: Så koselig, takk!

  Lisbeth: Det er enkelt i teorien, men veldig vanskelig i praksis ja – jeg vet! 😆
  Viljestyrken spiller mer på lag etterhvert som fremgangen vises, om det er noe trøst. Jeg hadde en fettprosent på 18 før styrketrening.

  Stine Marie: 4 barn på 4 år 😯 Gratulerer så mye, superwoman!
  Utrolig hyggelig skrevet, takk!

 7. Kristine

  Nok veldig bra innlegg 🙂
  Formen din er forsatt kjempe bra, heldige deg 😉
  Hvordan lager du tunfisksalaten din? Jeg har som regel en balndet salat, tunfisk, olje og edikk…men ser at jeg trenger litt variasjon nå!

 8. kriweb

  Kristine: Jeg liker veldig godt cherrytomater, ananas, litt mais.. purre, paprika. Mmm, det er så mye godt man kan ha i. Kanskje et egg? Bytte ut edikk med litt lett thousand island dressing kanskje?
  Eller en av tunfiskboksene fra Ica, karri? :mrgreen:

Det er stengt for kommentarer.