Janteloven

Jeg blogger om min hobby og lidenskap som er styrketrening og bodyfitness. Herunder følger mine egne erfaringer, råd, trening og kosthold.
Jeg legger også inn her mitt første innlegg som ble postet 14.april 2008 på min første blogg. Det jeg ønsker er kunnskap og forståelse før man eventuelt forhåndsdømmer noe eller noen.
I løpet av sommeren og høsten 2008 så har jeg merket en positiv holdningsendring hos folk, det er ikke mange sårende kommentarer igjen. Det er mer interesse, støtte, og ikke minst så vet folk mer hva det handler om. Man setter ikke alle i samme bås lenger.

Dette er tanker jeg satt igjen med etter mine to første konkurranser:

JANTELOVEN
En medalje har alltid en bakside, og det har jeg fått erfare disse siste ukene. Jeg bestemte meg for ikke så veldig lenge siden å stille opp i en bodyfitnesskonkurranse. Først i Sandefjord, deretter Oslo GP, og jeg fikk henholdsvis 1. og 3.plass.

Mange gratulasjoner fra både kjente og ukjente og uvented støtte som jeg er evig takknemlig for. Det er også en del kjente som har tatt avstand fra det og som jeg ikke har hørt noe fra, og det er helt greit.

Det jeg har mer vanskeligheter med å godta er ukjente folk som kommer med fordommer, uvitenhet og beskyldninger.

Jeg fikk høre i etterkant av begge stevnene at det ble hvisket om steroider/bol, spesielt fordi jeg ikke har trent styrke lenge (kun i 7 mnd). Jeg har også lest en del sjokkerende ting på diverse blogger, som blant annet:

«100% av alle fitnessjenter bruker noe, ingen kommer seg på en scene uten» eller

«Synes selv det er viktigere at man har et normalt sunt vett til både trening og kosthold, uten bruk av medikamenter. Helsen kommer aller først i rekken».

Hvem tror de egentlig at de er? Eller jeg er? Bare fordi de ikke kjenner til sporten, eller forstår konseptet med det hele og hvordan man klarer å komme seg i sceneform (som for øvrig krever utrolig mye viljestyrke og trening), så klarer ingen det? Jeg er fullt klar over at det har et dårlig rykte og ser unektelig spesielt ut på konkurransedagen, men det er ikke dermed sagt at man ikke oppnår resultater naturlig.

Vel, jeg har sagt det før og sier det igjen; jeg har aldri, og kommer aldri til å bruke noen «medikamenter», hverken for muskelbygging eller fettforbrenning. Aldri.
Jeg har kommet dit jeg er nå uten, og det skal jeg fortsette med. Jeg er et levende bevis på at det er fullt mulig.

Min oppfordring til dere som tviler, er uviten eller mangler viljestyrke til å gjøre noe slikt selv; bry dere med deres eget. Slutt med beskyldninger som sårer, lær heller mer om sporten før man reiser seg og leker bedreviter. Ikke minst – lær deg å kjenne meg så skal du fort finne ut hva mine standpunkter og moral er.

I mitt «vanlige» liv har jeg en fettprosent på 16 og en gylden farge, på scenen har jeg en fettprosent på 9 og er innsmurt med brunfarge. Alle oppegående mennesker burde skjønne forskjellen på dette. Dere trenger ikke å synes det er fint, flott eller beundringsverdig – men forstå forskjellen på det vanlige liv og sporten.