Gener og muskler

Disse hører definitivt sammen. 
Noen bruker veldig lang tid på å bygge muskler, mens andre så og si har en muskuløs kropp uten å ha trent med vekter (jeg snakker om rent, selvfølgelig).
Har man ikke de genetiske forutsetningene innen en sport eller idrett, er det ekstra vanskelig å lykkes og det er stort sett det som er avgjørende for om man fortsetter eller blir døgnfluer (i tillegg til interesse såklart).
Jeg velger å tro at genetikk og oppvekst er svært viktig (om ikke avgjørende) i konkurranser, blant annet bodyfitness, fordi du vil aldri kunne nå toppen dersom du ikke har de naturlige forutsetningene som trengs. Man kan uansett ikke endre på de forutsetningene man har, og «dårlig» genetikk er ingen unnskyldning.

Det er vel ingen som lenger tviler på at gener spiller en stor rolle i hvordan vi ser ut, hva slags kroppstype vi har og ikke minst hvor lett eller vanskelig man kan bygge muskler. Spørsmålet er i hvor stor grad, og dette varierer mye – selv innenfor samme familie.
Man har lett for å skylde på gener når det er noe man mistrives med eller noe man ikke orker å gjøre noe med. Dessuten er det mange som gir for mye av æren til gener når man oppnår noe positivt, man skal være flink til å berømme seg selv for hardt arbeid selv om man oppnår noe raskere enn andre.

Jeg er en av de som har vært heldig med gener med tanke på muskelbygging, det skal jeg innrømme. Det har dessverre ført (og gjør fortsatt) til mange vonde rykter og beskyldninger.
Jeg har «alltid» hatt en trent kropp, men det er viktig å understreke at det ikke bare er grunnet gener at jeg ser ut som jeg gjør, selvom det er mange som gjerne velger å tro det grunnet dårlig samvittighet for egen innsats 🙂
Jeg har selvfølgelig trent mye, selv om det ikke har vært styrketrening. Jeg har trent ballett/dans hele livet, og stort sett hatt et veldig bra kosthold.
Uten å vite det helt sikkert, så tipper jeg at jeg er den med kortest fartstid innen styrketrening som har stilt i bf og fått pallplass (etter kun et halvt år). Jeg er ganske stolt av det, men vet at det også for meg måtte ha blitt mye mer treningserfaring for å virkelig lykkes.

Forutenom genetikk så tror jeg at miljøet man har vokst opp i er viktig. Det kan f. eks tenkes at en person som har vokst opp på en gård og hjulpet foreldrene med arbeidet ukentlig har fått stimulert sin muskulatur gjennom nesten hele oppveksten, og kan derfor ha bedre forutsetninger når han eller hun først begynner å trene.
Det er vel i stor grad derfor flere barn er overvektige i dag; da jeg var ung (hjelpes..) så hoppet vi strikk, paradis og lekte «boksen går», mens nå er det mer tv/pc/mobil som igjen fører til at man ikke beveger så mye på seg.

Genetikk er et interessant tema, man kan diskutere det ut og inn og erge seg så mye man vil over at andre har bedre forutsetninger for å bygge en god fysikk, men det vil uansett være irrelevant fordi det eneste som teller er hvor mye arbeid man legger i å forbedre det man allerede har. Dessuten så vet man jo ikke om man har gode gener eller ikke før man har trent i et par år og sett resultater.

Apropos gener i en og samme familie, det er ikke bare jeg som har genetikk for muskler.
Jeg har en lillesøster som er 7 år yngre og som virkelig er er talent, og som jeg vet hadde gjort det bra i BF. Vi hadde en drøm om å stille sammen i 2008, men det ble meg alene.. Jeg håper jo at hun skal fortsette der jeg evt slipper 😉
Hun hadde et veldig engasjement for et par år siden da hun var 18 år, og trente seg opp veldig bra. Etterhvert ble skole og jobb naturlig nok hovedprioritet, men jeg håper hun skal få mer tid dette året.
Her er fra i fjor sommer, hun er 19 år! Hun trente ikke på denne tiden heller.
n88318018738635912023
n883180187386359536691231682346